Reportáž pro PPČ (Kača Lukešová)

08.06.2011 23:06

Dne 5. 12. 2010 se na KK VFU v Brně pořádal Mikulášský závod v poslušnosti, který byl určen nejen pro psovody zkušené a zkušenější, ale také pro ty, kteří mají svého prvního pejska a teprve s kynologií začínají a objevují krásy spolupráce se svým psem. Závod probíhal ve třech kategoriích rozdělených podle pokročilosti pejsků a v průběhu závodu si mohli psovodi zkrátit čas při cvicích kategorie EXTRA, kde se hodnotil vítěz pro každý cvik a následně i celkový vítěz kategorie EXTRA. I přes chladné počasí a sněhovou nadílku se na závod vypravilo 48 psovodů v dobré náladě.

Do kategorie „štěňata a úplní začátečníci“ nastoupilo celkem 20 psovodů se svými čtyřnohými miláčky. Byly zde povolené pamlsky a hodnotila se hlavně práce psovoda, soustředěnost štěňátka a také to, jak si psovod umí se svým psem poradit. Nakonec se na prvním místě s plným počtem bodů umístila Kateřina Lukešová a Rain Grey Archibald (zároveň také nejmladší pes závodu), na druhém místě se stejným bodovým hodnocením Klára Šíblová a Berry z Baborského vršku a třetí místo obsadili  Lucie Kiseláková a Adar Abalio.
V kategorii „mírně pokročilí“ soutěžilo 17 týmů a odměnit bylo možné až po cviku. První místo obsadila  Lada Jarošová a Sharkie (nejstarší pes závodu), dále se stejným počtem bodů skončila na druhém místě Veronika Gesierichová se  svým křížencem Sidem a jako třetí se umístili Tereza Blatná a Cody Lambert.
Poslední skupinou, u které už bylo provedení cviků dle zkušebních řádů, byla kategorie „závodníci“. Zde nastoupilo celkem 6 psovodů. Vítězkou se stala Iva Lžičařová se svou desetiletou fenou GR Vendy, na druhém místě skončila Kateřina Lukešová a její fena Darshi a třetí místo obsadily Eva Káčerková a Ciria Oasis of a Peace.

V kategorii „EXTRA“ pořadatelky vymyslely cviky pro pobavení všech psovodů, například „Mikulášský tunýlek“, kdy látkovým tunelem prolézal pejsek i jeho pán, „Čertíkův aportík“, kdy se hodnotilo jestli vůbec a v jakém stavu psi donesli páníčkovi špekáček, „Výlov kapra na vánoce“ „Maxitunel“ a další. Celkovou vítězkou „EXTRA“ se stala Veronika Otýpková a Darča.

Tímto gratulujeme vítězům, děkujeme všem zúčastněným za sportovní chování a také za trpělivost při lehkých organizačních zmatcích a také veliké díky patří našim sponzorům včetně časopisu  PPČ. Doufáme, že se sejdeme i příští rok v tak hojném počtu.

Kateřina Lukešová


Štěňata a úplní začátečníci
Psovod - pes - plemeno - pořadí
Kateřina Lukešová - Rain Grey Archibald - NO - 1. místo
Klára Šíblová - Berry z Baborského vršku - maďarský ohař - 2. místo
Lucie Kiseláková - Adar Abalio - NO - 3. místo


Mírně pokročilí
Psovod - pes - plemeno - pořadí
Lada Jarošová - Sharkie - LR - 1. místo
Veronika Gesierichová - Sid - AUOxBOC - 2. místo
Tereza Blatná - Cody Lambert - PRT - 3. místo

Závodníci
Psovod - pes - plemeno - pořadí
Iva Lžičařová - Vendy - GR - 1. místo
Kateřina Lukešová - Darshi - NOxSO - 2. místo
Eva Káčerková - Ciria Oasis of Peace - FCR - 3. místo

Extra
Cvik - vítěz/psovod - vítěz/pes
1. Přivolání - Lucie Kiseláková - Cora Remmah Moravia
2. Maxitunel - Veronika Otýpková - Darča
3. Čertíkův aportík - Veronika Gesierichová - Sid
4. Výlov kapra na Vánoce - Monika Maršálková - Meggie
5. Odložení na dálku - Miloš Sedláček - Artuš
6. Nejoriginálnější trik - Lucie Seďová - Never Never Land D´Darya-I-Nur
7. Štěkání - Monika Maršálková - Meggie
8. Podávání předmětů - Kristýna Rýglová - Agora ze Zámku Hořovice
9. Mikulášský tunýlek - Lada Jarošová - Sharkie
10. Vyhledání balonku v terénu - Veronika Otýpková - Darča
        
Celkový vítěz - Veronika Otýpková a Darča